Casus: Junior Belastingadviseur in de praktijk

22 april 2024
Ben je nieuwsgierig naar de dagelijkse taken van een belastingadviseur bij A•D accountants? Stap binnen in de wereld van fiscale advisering, waar elke dag nieuwe uitdagingen en mogelijkheden brengt. In deze case krijg je een kijkje in de rol van een belastingadviseur en ontdek je hoe deze een cruciale rol speelt in de succesverhalen van onze klanten.

Ben je nieuwsgierig naar de dagelijkse taken van een (Junior) Belastingadviseur bij A•D accountants? Stap binnen in de wereld van fiscale advisering, waar elke dag nieuwe uitdagingen en mogelijkheden brengt. In deze case krijg je een kijkje in de rol van een belastingadviseur en ontdek je hoe deze een cruciale rol speelt in de succesverhalen van onze klanten. 

Één van deze klanten is een bloeiend horecabedrijf gevestigd in het hart van Maastricht. Het bedrijf, dat bekend staat om zijn gastvrijheid en hoogwaardige culinaire ervaringen, heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt en heeft een toegewijd klantenbestand opgebouwd. In overleg wordt besloten een eenmanszaak om te zetten naar een besloten vennootschap (BV). Als (junior) belastingadviseur word je betrokken bij deze transitie en krijg je onderstaande taken. 

De rol van belastingadviseur in deze casus

  • Fiscale analyse en advies bij de omzetting naar een BV

Je voert een grondige analyse uit van de fiscale implicaties van de overgang van een eenmanszaak naar een BV. Hierbij houd je rekening met belastingtarieven, eventuele goodwill, en de gevolgen voor inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Vervolgens adviseer je de eigenaar over de meest gunstige timing en structuur voor deze overgang.

  • Implementatie en opvolging van de BV-structuur

Na de omzetting naar een BV assisteer je bij het opstellen van de benodigde documentatie, zoals de oprichtingsakte, statuten en inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Je monitort ook regelmatig de naleving van de wettelijke verplichtingen die gepaard gaan met het opereren als BV. Indien nodig, kun je zelf overeenkomsten opstellen, zoals arbeidscontracten of samenwerkingsovereenkomsten.

  • Toekomstige uitbreiding en structurering

Met het oog op verdere groei en uitbreiding van het horecabedrijf, onderzoek je mogelijke scenario’s voor het oprichten van nieuwe BV’s, Je analyseert de fiscale en juridische implicaties van dergelijke structurele veranderingen en adviseert de eigenaar over de optimale aanpak.

  • Overwegingen voor een fiscale eenheid

Als het bedrijf meerdere BV’s heeft opgezet, onderzoek je de mogelijkheid om een fiscale eenheid te vormen. Je beoordeelt de voor- en nadelen hiervan en adviseert de eigenaar over de geschiktheid van een fiscale eenheid voor zijn specifieke situatie.

  • Doorlopende monitoring en advisering

Gedurende het proces monitor je voortdurend of alle overeenkomsten en fiscale verplichtingen correct worden nageleefd. Je staat de eigenaar bij met regelmatig advies over fiscale optimalisatie, compliance en eventuele nieuwe ontwikkelingen in de wet- en regelgeving die van invloed kunnen zijn op de bedrijfsvoering.

word jij onze nieuwste (junior) belastingadviseur?

Bij A•D accountants adviseurs worden dromen werkelijkheid en krijgen bedrijven de ondersteuning die ze verdienen om te groeien en te gedijen. Als jij jezelf ziet als een toekomstige belastingadviseur, klaar om jouw fiscale kennis en enthousiasme toe te passen in een dynamische en ondersteunende omgeving, dan nodigen we je uit om deel uit te maken van ons team. Bekijk onze vacature voor (junior) belastingadviseur en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan de succesverhalen van onze klanten.

Zoek