3 fiscale eindejaartips van collega Bastiaan

19 november 2021
Nog een paar weken en het jaar 2021 is weer voorbij. De klanten van A•D krijgen aan het eind van het jaar altijd nog een aantal fiscale tips van het kantoor. Zo kunnen ondernemers dit jaar nog anticiperen op de veranderende fiscale wet- en regelgeving. Uit de veelheid van tips, deelt Bastiaan graag zijn top 3. 

Fiscalist Bastiaan Teneij houdt van de eindejaarsdrukte.  

Advocaten, accountants en notarissen; voor hen zijn de laatste weken van het jaar extra druk. Vaak worden zij nog ingeschakeld voor het regelen van zaken die bij bedrijven tot het laatste moment vooruit geschoven zijn. Of er zijn veranderingen in de fiscale wetgeving die, hoewel met Prinsjesdag bekend worden gemaakt, pas aan het eind van het jaar definitief zijn. 

Zo ook bij fiscalist Bastiaan Teneij. Hij draait er zijn hand niet voor om. “Gelukkig heb ik niet veel last van stress. Natuurlijk heb ik ook wel momenten van spanning, maar ik kan het goed van me afzetten. Ik houd van de eindejaarsdrukte. De zomerperiode? Die is leuk voor vakantie, dan valt er in de accountancy minder te beleven.” 

Een bewuste keuze 

Na zijn bachelor Fiscale Economie en zijn master Fiscaal Recht, inmiddels 4 jaar geleden, heeft Bastiaan gegoogled naar ‘vacatures accountantskantoren Zuid-Limburg’ en voilà; A•D accountants adviseurs popte op. Bastiaan meldde zich en mocht op gesprek komen bij het accountantskantoor in hartje Maastricht. Het klikte goed tussen hem en Camille Quaedvlieg, fiscalist en een van de vennoten. Zijn eerste baan was een feit. 

“Ik heb heel bewust gesolliciteerd bij een kleiner accountantskantoor. Mijn stageperiode bij een van de welbekende big four-kantoren was niet alleen leerzaam, die periode heeft mij ook doen besluiten mijn carrière niet bij zo’n groot kantoor voort te zetten. Ik raad daarom elke student aan om zijn studietijd te combineren met een stage c.q. werkervaring. Je wordt er wijzer van en je leert jezelf goed kennen. De combinatie leren en werken is bovendien goed te doen en er blijft genoeg tijd over om te genieten van de studententijd”, eindigt hij lachend. 

Wat biedt A•D jou? 

Bastiaan: “In dit kantoor krijg ik alle gelegenheid om mij te ontwikkelen. Je wordt al snel meegenomen naar klantengesprekken, krijgt verantwoordelijkheid en vrijheid om je werk zelf in te delen. De korte lijnen, de directe waardevolle begeleiding en de tijd die collega’s vrij maken om je wegwijs te maken is heel fijn. Ik heb indertijd voor Fiscale Economie gekozen omdat ik goed was in de vakken economie en wiskunde. Maar ik wist niet wat het vak van fiscalist inhield. Daar ben ik de laatste jaren pas achter gekomen en het bevalt mij uitstekend!” 

Bastiaan vervolgt: “Door de gesprekken met de klanten, leer je de ondernemer en zijn bedrijf echt kennen. Zijn verantwoordelijkheden, ambities, onzekerheden, wensen en verwachtingen en natuurlijk ook zijn privésituatie. Het complete plaatje is belangrijk om de ondernemer goed en volledig te kunnen ondersteunen en te adviseren, zowel zakelijks als privé. 

Naast werkinhoud is werkplezier natuurlijk ook belangrijk. Wij werken met een leuk en divers team en de vrijdagmiddagborrel is altijd heel gezellig. Dit geldt ook voor de personeelsuitjes die regelmatig georganiseerd worden. Zelfs mijn vriendin is hier jaloers op.” 

Eindejaartips 

Nog een paar weken en het jaar 2021 is weer voorbij. De klanten van A•D krijgen aan het eind van het jaar altijd nog een aantal fiscale tips van het kantoor. Zo kunnen ondernemers dit jaar nog anticiperen op de veranderende fiscale wet- en regelgeving. Uit de veelheid van tips, deelt Bastiaan graag zijn top 3. 

“Mijn top 3 eindejaarstips, zijn: 

  1. Ga na of jouw bedrijf de mogelijkheden rondom investeringsaftrek optimaal gebruikt
    heeft. 
  2. Kijk of je nog schenkingen (eventueel op papier) kunt doen binnen de jaarlijkse vrijstelling, om zo toekomstige erfbelasting te verminderen. 
  3. Voorkom negatieve rente door je spaarvermogen over verschillende banken te verdelen, zodat je per bank lager zit dan 100.000 euro of stort kapitaal in een spaar-BV om een box 3 heffing te besparen. 

 

Mocht iemand vragen hebben? Ik ben bereikbaar via b.teneij@adaccountants.nl. Ik wens iedereen alvast een gezellige jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2022”. 

Zoek